Skip to main content
Til toppen
Forpigmentering

Artikkel av Caroline

FORPIGMENTERING – NÅR VI ØNSKER Å FARGE ET HÅR TO ELLER FLERE NIVÅER MØRKERE

Når vi ønsker å farge et hår to eller flere nivåer ­mørkere, må vi gjøre en forpigmentering. ­Lysnet eller sterkt fadet hår mangler underliggende varme pigmenter og da må vi tilføre ­pigmenter til håret slik at fargen skal bli varig og fin. Vi må da tilføre disse pigmentene før den ­ønskede fargen.

I et naturlig hår finner vi fargepigmentet «Melanin» som er delt opp i to typer:  Eumelanin og Pheomelanin. Enkelt sagt er Eumelanin fargepigmentet som bestemmer hvor lyst eller mørk håret er. Jo mer Eumelanin, jo ­mørkere hår. Disse pigmentene er store og enkle å fjerne. Pheomelanin er de varme underliggende gule, oransje og røde pigmentene. Disse er små og stae pigmenter som er vanskelig å fjerne. I et mørkt hår (fra nivå 1-5) finner vi de røde pigmentene. I mørkt og mellom-blondt hår (fra nivå 6-7) finner vi oransje pigmenter. I lys, blondt hår (fra nivå 8-10) finner vi de gule ­pigmentene.

I et lysnet, falmet og ofte porøst hår er det lite av disse varme pigmentene, og i noen tilfeller helt fraværende. Pigmentene må da tilføres i håret før fargen, for å sikre at fargen blir som forventet og varig. Hvis man hopper over denne delen, ser vi ofte at fargen blir lysere og har et ubestemmelig ­grå-grønn nyanse som ikke er pent. Fargen falmer dessuten veldig raskt. 

I Keunes fargeprogram er det to måter å utføre en forpigmentering på

  1. Keune Tinta Pre-Pigmentation

  2. Back-to-back med Keune Semi Color. (Se egen artikel "Back-to-back med Keune Semi Color"). 


Tinta Pre-Pigmentation ...

... er et eget produkt for farging med Tinta Color. Dette skal settes i håret før farging. Flasken inneholder en rød tyntflytende væske med ­pigmenter. Det er nivået på fargen som er viktig, altså hvor mørk eller lys farge som er ønskelig. 

  • Om fargen skal bli mørk (nivå 1-5), må vi tilføre røde pigmenter og Tinta Pre-Pigmentation - dette skal ikke blandes ut. 
  • Om fargen skal bli mørkt eller mellomblondt (nivå 6-7), er det oransje  pigmenter som må tilføres. Da blandes 1 del Tinta Pre-Pigmentation med 2 deler vann, væsken blir da oransje. 
  • Om fargen skal bli lys blond (nivå 8-9), blandes 1 del Tinta Pre-­Pigmentation med 9 deler vann. Væsken blir gul. 

Tinta Pre-pigmentation påføres i tørt hår med svamp eller pensel. Sett kun i de lysnede delene av håret og deretter må håret tørkes helt tørt, før man kan påføre ønsket farge. Selv om fargen skal være nøytral eller kald, må vi ­gjennomføre en slik behandling først. Håret vil etter forpigmenteringen se varmt ut, men dette vil ikke vises i ­sluttresultatet. 

Når man forpigmenterer med Tinta Pre-Pigmentation, skal Tinta Color alltid blandes med Keune Cream Developer 3%.  Hvis det er ettervekst i håret, tilpasses hydrogenperoksidet i dette området. 


Eksempel

Den ønskede fargen er 6.38. 6 er mørkblond og trenger oransje ­underliggende pigmenter.

  1. Bland Tinta Pre-pigmentation 1:2 med vann. Påføres på tørt hår, vær nøye med påføringen, pass på at hår som er lyst dekkes med forpigmenteringen. 
  2. Føn håret helt tørt. 
  3. Bland Tinta Color 6.38 1:1 med Keune Cream Developer 3% og påfør fargen som vanlig. Vær nøye slik at alt håret blir dekket av farge. 

Lenker
Min side